header

Consument > Wist u dat?

Wist u dat?

Vandaag de dag is onze samenleving o.a. bezig met verantwoord leven en ondernemen. Een gezin, twee verdieners, een drukke baan, kinderen, volle vrijetijdsbesteding, kortom een druk bestaan. Er is dan weinig tijd over om de maaltijd te bereiden. Door de week wordt al snel gekozen voor gemak en een snelle bereidbaarheid van het eten. Dit bestaat vooral uit vleesmengelingen (gehakt, hamburger, worst etc.) of fastfood maaltijden. De gezondheid van deze menu’s schiet er dikwijls bij in of wordt voor lief genomen. Het is belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Een mooi voorbeeld hiervan is de schijf van vijf. Vlees is een onmisbaar onderdeel daarin. In de folder rundvlees-gezond-of-niet kunt u meer lezen waarom dat een feit is.

In het weekend hebben we graag een mooi stukje rood vlees, thuis of in het restaurant.

Het vlees wat door de week geconsumeerd wordt zijn in de meeste gevallen vleesmengelingen welke een korte bereidingstijd innemen. Vleesmengelingen welke in de grote supermarktketens en fastfood restaurants wordt aangeboden, bestaat voor het gros aan vlees wat afkomstig is van dieren die in andere continenten worden afgemest.

De grootste exporteurs van rundvlees, de VS en Brazilië, kunnen veel goedkoper vlees produceren dan de EU doordat zij onder andere 2 tot 3 maal lagere voerkosten hebben. De dieren worden daar in zg. “Feedlots”(zoeken op google > afbeeldingen) gehouden waar aantallen van 4000 runderen gangbaar zijn. De daar geldende wetten en controles staan in schril contrast met waar de Nederlandse boeren aan onder worpen zijn. Er zijn zelfs landen bij waar het toe dienen van groeibevorderende middelen (hormonen) niet eens bij wet verboden is. En dan hebben we het nog niet over huisvesting en dierwelzijn gehad. Als u een stukje vlees koopt houd uzelf dan niet voor de gek en koop verantwoord geproduceerd vlees bij uw slager….je proeft het verschil!!

 

De productiestandaarden in de EU zijn op een fors hoger niveau dan in de rest van de wereld en daar kunnen we trots op zijn.

MAAR…..  zijn we als consument eigenlijk wel zo trots of is dat voor de schijn? U als consument en wij al vleessector hebben samen afspraken gemaakt in de vorm van productiestandaarden, om zo verantwoord voedsel te kunnen produceren en consumeren. Goed voor mens, dier en milieu. De productiekosten voor lokaal gehouden vleesvee lopen op door de hogere eisen die er aan gesteld worden en de opbrengst verminderd doordat de verkoopprijs hetzelfde blijft. Het is dan ook hypocriet dat tegelijkertijd het exotische goedkope massaproductievlees zonder twijfel geaccepteerd wordt door diezelfde consument, omdat het goedkoop is.

Er is dus geen gelijke strijd als het om concurrentie gaat, de lokale veehouders staan in principe buitenspel.

Europa is hier voor een groot deel schuldig aan en hoort beter op te komen voor zijn eigen productiestandaarden!
De toekomst zal het uit moeten wijzen, maar een ding staat voorop  Goedkoop is duurkoop!!

 

Een aantal redenen waarom u zou kiezen voor Belgisch witblauw rundvlees:

– het is het gezondste rundvlees ter wereld. Het BWB vlees bevat gemiddeld 5 % vet, d.w.z. 2 tot 3 keer minder dan vlees dat door andere vleesrassen geproduceerd wordt. Zijn lipoïdische samenstelling wordt door een goede verhouding tussen de vetzuren gekenmerkt, het vet van een dergelijke kwaliteit is niet ongunstig voor de gezondheid.

Van alle rundvlees heeft het de meeste onverzadigde vetzuren.
– het vlees is zeer rijk aan eiwitten van hoge biologische waarde, aan vitaminen B 3 en B12, aan ijzer en zink, beiden van een vorm die gemakkelijk door het menselijk organisme goed opneembaar is.

– Het BWB vlees wordt door medici en diëtisten aangeraden. Het bevat immers minder cholesterol (+/- 45 mg / 100g) dan kippenvlees (+/- 62 mg / 100g).

– het vlees is van superieure kwaliteit, sappig en mals

– dankzij de fijnheid van de vezelstructuur en zijn laag gehalte aan bindweefsel is het BWB vlees bijzonder mals.

– de malsheid van het vlees zorgt voor een korte bereidingstijd. Circa 1/3 korter dan alle andere rundveevlees. In het huidige drukke bestaan van de consument is dit zeker niet onbelangrijk

– het vlees is uiterst mager met vrijwel geen marmering en een dichte textuur

Dus koop vlees wat verantwoord geproduceerd is en wat gezond is. Kies vlees van het BWB rund, lokaal geproduceerd met voedsel van eigen bodem. Kortom een eerlijk stukje vlees!!

Het vlees van een Belgisch witblauw rund wordt veelal aangeboden bij de vakman, uw ambachtelijke slager. Transparanter kan gewoon niet!!

 

In het kort, biedt het BWB aan de consumenten precies wat ze wensen: een mager, mals en smaakvol vlees, geproduceerd met respect voor welzijn van de dieren en de voedselveiligheid.

Om u een idee te geven waar het stukje vlees, wat in de vitrine ligt, bij het rund vandaan komt kunt u zien in het onderdeel waar zit wat. Door met de muisaanwijzer over de afbeelding van het rund te gaan en klikken op het opgelichte vlak wordt weergegeven welke vleesonderdelen waar in het karkas van het rund zitten.